Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Cotidianul
Anul şi data apariţiei: 18/11/2008
Tematica: imigrantii români (Spania, Franta, Anglia, Germania)
Categoria articolului: ştiri
Autorul articolului: Flavius Etves
Titlul articolului: Românii, locul 2 la imigranţi în Europa
Acces online: https://www.cotidianul.ro/148695-Emigrantii-romani-au-strans-in-bancile-din-afara-tarii-peste-12-miliarde-de-euro



 

 

România ocupă poziţia a doua în clasamentul emigranţilor către statele Uniunii Europene, cu 230.000 de persoane, după Polonia.

  Românii reprezintă 16 la sută dintre imigranţii din Spania, 19 la sută în Italia şi 35 la sută în Ungaria, fiind cele mai mari grupuri de străini din aceste ţări, potrivit unui raport Eurostat, Biroul de Statistică al Comunităţilor Europene, care a analizat date din anul 2006. În Germania şi Grecia, românii reprezintă patru, respectiv şase la sută din totalul imigranţilor, clasându-se pe locul trei în aceste ţări.

 În acelaşi an, aproximativ trei milioane de imigranţi străini s-au stabilit în unul dintre cele 27 de state care sunt în prezent membre ale Uniunii Europene. Aceşti imigranţi pot fi împărţiţi în două categorii, pe baza cetăţeniei lor: cetăţeni din cele 27 de state UE (1,2 milioane de persoane) şi cetăţeni din alte state (1,8 milioane).

Cetăţenii din cele 27 de state UE care au emigrat într-un alt stat comunitar reprezintă 40 la sută dintre imigranţii străini.

Restul de 60 la sută se împart aproape egal între cetăţeni ai ţărilor din Europa care nu fac parte din UE, Asia, America şi Africa, fiecare reprezentând 15 procente.

 Biroul de Statistică al Comunităţilor Europene spune că, în 2006, cele mai mari grupuri de imigranţi străini din UE erau reprezentate de cetăţenii Poloniei (circa 290.000 de persoane), ai României (circa 230.000), ai Marocului (140.000), ai Marii Britanii, Ucrainei şi Chinei (fiecare cu circa 100.000) şi ai Germaniei (aproximativ 90.000). Astfel, cel mai mare număr de imigranţi străini a fost înregistrat în Spania (803.000 de persoane), Germania (558.500) şi Marea Britanie (451.700), care găzduiesc împreună 60 la sută din toţi imigranţii străini din UE.

 De asemenea, cele mai mari rate de imigranţi din afara UE au fost înregistrate în Slovenia (90 la sută), România (86 la sută), Portugalia (84 de procente) şi Cehia (83 la sută). În şapte dintre statele UE, majoritatea imigranţilor străini erau cetăţeni comunitari. Aceste ţări sunt Luxemburg (84 la sută), Irlanda (77 la sută), Germania (57 la sută), Ungaria şi Slovacia (fiecare cu 54 la sută), Austria (53 la sută) şi Belgia (51 la sută în 2003).

 

 În unele state membre, imigraţia se concentrează pe cetăţenii unei anumite ţări. Statele membre cu cea mai mare concentraţie de imigranţi dintr-o singură ţară sunt România, unde 56 la sută dintre imigranţii străini sunt cetăţeni ai Republicii Moldova, Cehia (46 la sută cetăţeni din Ucraina), Slovenia (43 la sută cetăţeni din Bosnia-Herţegovina) şi Grecia (42 la sută cetăţeni din Albania). După cetăţenii moldoveni, cei mai mulţi imigranţi din România provin din China (cinci procente) şi Italia (patru procente).

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.